BeeldjagersOnlinemuseum voor
persoonlijke beeldcollecties

Onbedoelde zelfportretten van mensen die hun spiegel verkopen op Marktplaats, een geheim archief van de Rijksluchtvaartdienst, koekjes die een thuiszorgmedewerker geserveerd krijgt bij de koffie. Een kleine greep uit de vele beeldverzamelingen die je vindt op Beeldjagers: een online museum dat gewijd is aan persoonlijke beeldcollecties. En het leuke is: ook jij kunt je beeldcollectie uploaden naar dit museum!

Het verzamelen van beelden is niet langer voorbehouden aan musea. Door internet en sociale media is het verzamelen van beelden gemeengoed geworden. Talloze mensen delen hun beeldcollecties op Facebook, Pinterest of Tumblr. Vaak selecties van zomaar mooie of grappige beelden. Maar soms ook heel opmerkelijke en aan het obsessieve grenzende verzamelingen rondom één specifiek thema. En naar dat laatste zijn de curatoren van Beeldjagers op zoek.


Of het nu gaat om verzamelingen bestaande uit krantenknipsels, foto’s gevonden op de rommelmarkt of op internet: alle seriematig verzamelde beeldcollecties komen in aanmerking voor Beeldjagers. Ook zijn we geïnteresseerd in beeldverzamelaars die hun onderwerp in hun eigen omgeving vinden en vastleggen (thuis, onderweg of op het werk). Er wordt gekeken naar originaliteit, artistieke kwaliteit en het achterliggende verhaal.

Podium voor de beeldverzamelaar

Beeldjagers is een initiatief MOTI (Museum of the Image) in samenwerking met de Volkskrant, naar een concept van internetcurator en media-ondernemer Dagan Cohen. Het online museum komt voort uit het evenement Beeldjagers, dag van de beeldverzamelaar dat de initiatiefnemers in 2014 met veel succes organiseerden in het Chassé Theater te Breda. Tijdens het evenement vertelden een twintigtal bevlogen verzamelaars over hun persoonlijke en veelal verborgen beeldcollectie. Een vakjury selecteerde deze beeldjagers uit meer dan 300 inzenders. Cohen: “Uit de hoeveelheid en kwaliteit van de inzendingen blijkt dat beeldverzamelen een cultureel fenomeen is dat een eigen platform verdient”.

Iedereen mag uploaden

Kunstenaars, ontwerpers, fotografen en andere fanatieke beeldverzamelaars: iedereen kan zijn/haar beeldverzameling uploaden. De redactie streeft er om wekelijks inzendingen (na moderatie) op de website te publiceren. De inzendingen kunnen door publiek en de inzenders gedeeld worden. Echter, alleen de mooiste, grappigste en meest opmerkelijke inzendingen komen in aanmerking voor een plek in de collectie van het museum. Deze collecties worden door de curatoren van Beeldjagers geselecteerd op basis van originaliteit, artistieke kwaliteit en het achterliggende verhaal. De ‘uitverkoren’ collecties zullen niet alleen online te zien zijn, maar mogelijk ook in de Volkskrant en Beeldjagers evenementen en –tentoonstellingen.

Jouw collectie in het museum?

Heb je een bijzondere beeldverzameling? Stuur in! Wie weet is jouw collectie straks te zien in MOTI (Museum of the Image), De Volkskrant of bij een Beeldjagers-evenement.

Upload collectie