0

Stairways to nowhere

Idan Hayosh
1 september 2016

Nee, dit heeft zeker niet het kaliber van de GTI’s, de Grands Travaux Inutiles, de grote nutteloze werken. Overal ter wereld zijn ze wel aan te treffen, de soms miljoenen kostende overheidsprojecten die verkommeren in verlatenheid. Zeker België heeft een reputatie hoog te houden. Ze zijn daar mede een gevolg van de zogeheten wafelijzerpolitiek: een investering aan de ene kant van de taalgrens moest leiden tot een even grote uitgave aan de overkant.
(tekst: Rob Gollin | de Volkskrant) Lees meer

Een greep uit de bestuurlijke blunders: metrotunnels zonder metro, vierbaanswegen zonder auto, kanalen zonder scheepvaart. Nederland heeft ze ook. Hier gelden bijvoorbeeld het Noord-Hollandsch Kanaal van Amsterdam naar Den Helder en de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad als GTI’s.
Daarmee vergeleken is dit klein bier natuurlijk, de collage die beeldjager Idan Hayosh van het internet plukte. Maar het mechanisme komt overeen: een volledig mislukte planning. Je vraagt je telkens af wat er nou eerst was, de trap of de blokkade? Je bent geneigd aan te nemen dat de treden er al waren, en dat later het plafond of de gevel een beklimming zinloos maakten. Het kan ook dat de trap is aangelegd in de verwachting dat het al aanwezige obstakel op termijn gesloopt zouden worden, maar dat het er simpelweg niet van is gekomen.
Meer dan bij de GTI’s, die vooral financieel schrijnen, weegt hier de symboliek van de mislukking. Het zijn nota bene trappen, die staan toch voor verder geraken, hogerop komen. Je moet de maatschappelijke ladder bestijgen. Op het podium telt alleen de hoogste trede; vraag het Dafne Schippers en Tom Dumoulin. Een ladder – preciezer: de Jacobsladder – vormde in visioenen van aartsvader Jacob de verbinding waarover engelen zich naar de hemel bewogen en weer afdaalden naar de aarde – verhevener kun je het nauwelijks krijgen. Niets van dit alles op deze exemplaren. Je stoot je hoofd. Je botst tegen een muur. Je tuimelt pardoes naar beneden. Een trap die naar niks leidt, is een trap van niks.
Maar opgelet: enkele trappen in deze collectie lijken wel met opzet zo geplaatst. Het zou zo maar eens kunst kunnen zijn. Boven wacht de totale bevrijding of wie weet is het een verbeelding van de condition humaine. Noem het dan nog maar eens nutteloos. Dat zijn dan de trappen die geen trap na verdienen.
(tekst: Rob Gollin | de Volkskrant)

Idan Hayosh

Idan Hayosh

Artist

Tags